Please
Please

Stories

Skohorn – en dunkel historia

Alla vet nog vad man använder ett skohorn till men när och var det började användas är mer höljt i dunkel. Namnet skohorn kommer naturligtvis från att de första skohornen var tillverkade av just horn.

De första tecknen av omnämningar av skohorn hittas i texter från 1400-talet då engelska kungligheter använde så kallade ”schoying horns” för att få ner sina kungliga trampdynor i sina lika kungliga skodon. Även franska kungligheter använde så kallade ”chausse-pied”. Med all säkerhet så fanns skohorn redan tidigare runt om i världen men ingen är riktigt säker på dess ursprung.

Det tidigaste skohornet märkt med namnet på hantverkaren är daterat 1593 och gjort av Robert Mindum. Robert Mindum gjorde många skohorn mellan 1593 och 1613 och han märkte dem ofta med namnen på de personer som beställt dem, exempelvis ”THIS IS WYLYAM ROWNYNS SHOEIN HORNE MADE BY THE HANDES OF ROBART MINDUM 1594”. Robert Mindums skohorn var täckta av intrikata karvningar och var i sig ett konstverk:

Robert Mindum var kanske den första skohornskonstnären och det är hans bana vi har slagit oss vidare på. Lysekil är ett hantverk av hela 5 olika träslag som är handgjord av dagens Robert Mindum, Johan Bergdahl. Den har avsmalnade form som de bästa skohornen alltid har haft och är försedd med ett litet läderband så att den ska kunna vara det första man ser på väggen när man kliver in i en ombonad hall. Lysekil är inte bara ett verktyg utan ett hantverk som förtjänar att synas.

Share
Updating ..
Your cart is currently empty.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning. Läs mer om cookies